| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Vragen en discussiepunten

Page history last edited by Monique Schoutsen 6 years, 7 months ago

Geef je mening, breng je deskundigheid in, reageer !

 

  1. Klik op Edit page (vul het password in en eventueel een gebruikersnaam en e-mailadres)
  2. Pagina opent in een editor, waarin je jouw informatie kunt toevoegen of wijzigen
  3. Bij het invoeren van informatie: Vermeld je naam en de naam van de organisatie
  4. Je kunt later altijd nieuwe informatie toevoegen of de bestaande informatie wijzigen
  5. Sluit af met Save

 

 

 

Monique Schoutsen (Radboud Universiteit)

Heeft iemand van jullie ervaring met het gebruik van Cite them right van Palgrave Macmillan? Zo ja, graag reactie naar m.schoutsen@ubn.ru.nl 

 

Jos Fleuren - Lieke Haverkort (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

 

Binnen het expertteam Trainingen zijn wij aan het nadenken of en hoe we om moeten gaan met de wijzigingen m.b.t. de ACRL normen. Zijn er hogescholen / universiteiten die hun ervaringen willen delen over hoe zij hier mee omgaan? Reacties horen we graag: Jos.Fleuren@han.nl en Lieke.Haverkort@han.nl  

 

Judith Gulpers (Erasmus Universiteit Rotterdam)

 

Donderdag 13 oktober om 17.00 uur organiseert Elsevier een Library Connect Webinar 'Trends in Teaching Information Literacy'.
De begeleidende tekst: How do you ensure your information literacy training is compelling and covering the right material? In this webinar, three librarians will discuss interesting ways to enhance your information literacy instruction in the classroom and beyond, including addressing complex topics such copyright education and discipline-specific information sources. (Wie de drie librarians zijn is nog niet bekend.)
Zie voor meer informatie:  https://libraryconnect.elsevier.com/library-connect-webinars

 

Janny Jonkers (Universiteitsbibliotheek Groningen)

 
Zijn er bibliotheken die betrokken zijn bij MOOCs of andere open courses die bij jullie universiteiten/hogescholen worden gegeven? En zo ja, waaruit bestaat die betrokkenheid dan? Reacties graag naar j.jonkers@rug.nl.
Hartelijk dank! 

 

Judith Gulpers (Erasmus Universiteit Rotterdam)

 

Op vrijdag 3 juni 2016 organiseert het Welten-instituut, onderzoekscentrum voor leren, doceren en technologie van de Open Universiteit, de conferentie: 'Zoekt en gij zult vinden: leren evalueren op internet'. Deze conferentie (in Eindhoven) gaat in op de vraag wat lerenden moeten kunnen om kritisch te zoeken naar informatie op internet. Ook wordt stilgestaan bij de vraag hoe we ze dat kunnen aanleren. Een van de middagworkshops is 'Onderwijs in informatievaardigheden: Hoe ontwerp je dat?'. Zie http://portal.ou.nl/en/web/leren-evalueren-op-internet voor het programma en de praktische informatie. 

 

Sylvia Moes (Universiteitsbibliotheek VU)

 

Nieuwe omgeving en URL's voor cursusomgeving VU

 

De UB van de VU heeft een nieuwe cursusomgeving voor informatievaardigheden: http://libguides.vu.nl/. Dit is de opvolger van onze webcursussen, die aangeboden werden via http://webcursus.ubvu.vu.nl. Aan de inhoud zijn vooralsnog geen grote wijzigingen gedaan. De oude omgeving blijft tot eind juni in de lucht; mochten jullie links aanbieden naar onze cursussen, dan hebben jullie tot die tijd de gelegenheid om oude url’s van de webcursussen door de nieuwe url’s van de LibGuides te vervangen.

Voor vragen kunnen jullie contact opnemen met Sylvia Moes, innovatiemanager Onderwijs en projectleider (s.moes@vu.nl).

 

Henrietta Hazen (Maastricht University Library)

3 maart 2016

h.hazen@maastrichtuniversity.nl

Zijn er collega's in het land die ook deelnemen aan het LILAC congres (http://www.lilacconference.com/) 21-23 maart in Dublin? Zo ja, dan hoor ik dat graag.

groet Henrietta

 

Harrie van der Meer (Hogeschool van Amsterdam)

11 februari 2015

h.a.l.van.der.meer@hva.nl

 

Wij zijn in een werkgroepje bezig met het inventariseren van mogelijkheden in het aanbieden van leerlijnen. (Voor sommigen excuses voor de term 'leerlijn', die levert nog wel eens allergische reacties op. :-)  Maar ik bedoel de samenhangende opbouw (framework) van lessen gedurende een studieperiode over de verschillende jaren).  Wij hebben zelf ook wel voorbeelden en leerlijnen die we gebruiken maar zijn benieuwd naar goede voorbeelden elders. Zijn er collega's die voorbeelden zouden willen delen?

 

Groet,

Harrie

 

 

Monique Schoutsen (Radboud Universiteit Nijmegen)

31 juli 2014

m.schoutsen@ubn.ru.nl

 

Zijn er nog meer LOOWI-ers die naar de ECIL in Dubrovnik gaan (20-23 oktober)?

 http://www.ecil2014.org/

 

Groetjes,

 

Monique

 

Ingrid Kars (Zuyd Hogeschool Sittard)

08-04-2014
Een docent van de opleiding Commercieel Management stelde vragen omtrent het opslaan en verwerken van onderzoeksdata.
Is hier landelijk gezien iets over bekend, wat is de aanpak hierbij.
Is er bijvoorbeeld een standaard.?
Wat zijn de meest gebruikersvriendelijke en beste profgramma's.


Alvast bedankt
Ingrid Kars, ingrid.kars@zuyd.nl
 

Arja Firet (Universiteitsbibliotheek Utrecht)

22-01-2014

 

In de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn we bezig met het opzetten van een game op het gebied van informatievaardigheden. We vroegen ons af of dat elders in Nederland ook al gebeurt? Mocht dat het geval zijn, dan zouden we graag inspiratie willen opdoen. En als iemand tips of suggesties voor ons heeft, dan horen we dat natuurlijk ook graag.

Alvast hartelijk dank!

 

Hartelijke groet,
Arja Firet (A.Firet@uu.nl) 

 

 

Moniek Moekotte (Politieacademie Apeldoorn)
30-01-2013

moniek.moekotte@politieacademie.nl

 

Wij zijn bezig met het opzetten van instructie digibewustzijn voor de politieagent in opleiding, maar ook voor de politiepraktijk. Ik vraag me af of er al eindtermen bestaan betreffende digivaardgheden/digibewustzijn? Kan iemand me misschien een tip geven?

Alvast hartelijk dank.

 

Met vriendelijke groet,

Moniek Moekotte

 

 

Julie Tims (Universiteit Tilburg)

17-8-2011

Databases bieden in veel gevallen basic en advanced search opties aan. Ooit is bij ons in Tilburg de keuze gemaakt gebruikers naar de advanced search van databases te leiden. Ze komen dus - als dit mogelijk is - vanuit onze overzichten met databases binnen op het zoekscherm van advanced search.

Nu is de vraag gerezen of dit voor gebruikers de beste optie is. 

In ons onderwijs in informatievaardigheden vinden we het wel van belang dat studenten bekend worden met advanced search, om hen bewust te maken van de mogelijkheden.

Mijn vragen zijn:

  • Weet iemand of er gebruikersonderzoek is gedaan naar voorkeuren voor gebruik van basic of advanced search opties?
  • Welke keuze wordt bij  julie eigen organisatie gedaan als het gaat om het aanbieden van databases (basic of advanced)? En zijn hier dan bepaalde argumenten voor?
  • Hoe gaan jullie ihiermee om in het onderwijs in informatievaardigheden? 

Graag juliie reacties

 

 

Jos Fransen (Universiteitsbiblliotheek Maastricht)

17-3-2009

In Maastricht denken we erover om een vergelijkend onderzoek uit te voeren onder studenten (AIO's)die wel bibiotheektrainingen hebben gevolgd en studenten (AIO's) die geen trainingen hebben gevolgd. We hopen aan te tonen dat studenten die wel trainingen hebben gevolgd inderdaad een hoger kennis- en vaardigheidsniveau bezitten dan wel zich de benodigde kennis en vaardigheden sneller/efficienter hebben eigen gemaakt dan degenen die geen of slechts een enkele training gevolgd hebben.

Is hier in den lande al ervaring mee op gedaan, en zo ja wat waren deze dan?

Reageer

 

 

Leon Osinski (Bibliotheek Technische Universiteit Eindhoven)

09-03-2009

Ik vraag me af of er in cursussen Informatievaardigheden (universitair, hbo) ook aandacht wordt geschonken aan open-accesspubliceren.

Ik neem aan dat in diverse cursussen Informatievaardigheden al aandacht wordt besteed aan aspecten van het wetenschappelijk publiceren, bijvoorbeeld plagiaat, citeren en het maken van referentielijsten (hieronder ook Endnote en aanverwante software). Ik ben benieuwd of er mensen zijn die aspecten van open access ook behandelen in hun cursus. Zo nee, vind je dit sowieso geen onderwerp voor een cursus Informatievaardigheden? Zo ja, wat precies vertel je dan over open access?

Reageer 

 

Bert Boxem (UB Twente) reageert:

23-3-2009

In Twente besteden we vanaf 2005 aandacht aan Open Access in de cursussen voor medewerkers, meest AIO's, die 4 maal per jaar gegeven worden, in het Engels en in het Nederlands. Maarten van Bentum (onze Repository Manager) houdt dan een inleiding van plm een half uur over publicatievormen en het repository, uiteraard gevolgd door ruimte voor vragen. In onze syllabi bij deze cursussen wordt binnenkort een deel opgenomen over dit onderwerp.

De PowerPoint presentaties (ned. en eng.) van Maarten van Bentum staan hierbij, ze zijn vrij te gebruiken:

College EP in MIZ 2008 nl.ppt   College EP in SSI 2008 eng.ppt

 

11-6-2009: Inmiddels is de tekst klaar die Maarten van Bentum schreef over Publiceren en Open Access en die in onze nederlandstalige syllabus wordt opgenomen, ook vrij te gebruiken:   MEEWIZ syllabus 2009 H7.doc

 

Meer informatie: a.a.k.boxem@utwente.nl

 

 

Harrie Knippenberg UB Nijmegen reageert:

Ik denk dat Wageningen hier veel aan doet in cursussen voor AIO's. Wouter Gerritsma zou je waarschijnlijk informatie kunnen geven. 

 

Heather Boet-Foley (Erasmus Universiteit Rotterdam)

08-04-2008

Ik zie steeds meer Web 2.0 applicaties in gebruik bij bibliotheken; weet iemand al Nederlandse voorbeelden van gebruik van deze toepassingen in de informatievaardigeheden instructie voor studenten?

 

Harrie knippenberg (Radboud Universiteit)

09-11-2007

Een item voor ons is: hoe worden we zichtbaar met onze diensten in Bkackboard? Dat is slecht geregeld nu.

Ook: hoe kunnen we actieve hulp organiseren bij het aanbieden van literatuur in Blackboard?

Reageer

 

Evert Jan en Jettie (UB Groningen)

09-11-2007

Onze vraag is of er ervaring is met het evalueren van bibliotheekinstructies: hoe zou je dit het bestekunnen doen?

Reageer

 

Renny Oortwijn (RUG/Bibliotheek Economie/Bedrijfskunde/Ruimtelijke Wetenschappen)

(09-11-2007)

Werken jullie nog met gedrukte handleidingen, of alleen met digitale handleidingen of beide.

Gedrukte handleidingen zijn bewerkelijk omda ze snel verouderen. Maar ze zijn vaak wel weer handig naast de computer.

Reageer

 

 

 

 

Onderwijs in informatievaardigheden: Hoe ontwerp je dat? 

Comments (1)

Anonymous said

at 6:01 pm on Dec 14, 2007

Wat is handig: voor iedere vraag, discussiethema een afzonderlijke pagina of voorlopig alles op een pagina?

You don't have permission to comment on this page.