| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

OUI-16 april 2010

Page history last edited by Pascal Braak 13 years, 11 months ago

OUI-16-april-2010

 

Vrije Universiteit

Imke Limpens

In 2009 hebben we het Datacentrum opgericht in samenwerking met de economische faculteit. Dit project is bedoeld om studenten en onderzoekers te ondersteunen bij het vinden en gebruiken van economische onderzoeksdata. De faculteit heeft fors geinvesteerd in de aanschaf van data en de UB verzorgt instructiemateriaal, cursussen, een helpdesk, een omgeving in Blackboard en een weblog. De eerste evaluatieresultaten zijn deze maand bekend geworden en laten zien dat de gebruikers erg tevreden zijn en dat het aantal gebruikers goed is. Dit jaar zouden we het Datacentrum graag willen uitbreiden met ondersteuning rond geografische data. De directie zal binnenkort besluiten of het Datacentrum de projectfase voorbij is en als reguliere dienst door mag gaan.

Tijdens de bijeenkomst worden nog enkele nieuwe ontwikkelingen gemeld: o.a. aanpassingen van de webscursussen aan verschillende leerstijlen en een seet toetsvragen voor het vakgebied sociale wetenschappen.

 

Fontys  Hogescholen

In september dit schooljaar is de nieuwe workshop Informatievaardigheden I  van start gegaan in bijna alle Fontys mediatheken.  Ieder kwartaal is er naar aanleiding van evaluties onder studenten en collega's een update met aanpassingen.  Een en ander wordt gecoordineert door de werkgroep informatieaardigheden.

De ervaringen met de workshop zijn goed. Er is veel belangstelling vanuit het onderwijs. Voor iedere mediatheek is het mogelijk de workshop op eigen manier in te vullen.

Op dit moment wordt gewerkt aan de Engelse vertaling  van de workshop en aan de verdiepende module Informatievaardigheden II. Het streven is deze laatste twee workshops 1 juni 2010 op te leveren

Nathalie van den Eerenbeemt

 

ISS

Saskia Scheffer en Lidwien Lamboo

We proberen alle veranderingen bij te benen die de integratie met EUR met zich mee brengt. Bibliotheeksysteem ADLIB vervangen door LBS4. Endnote is vervangen door RefWorks. De zoekmachine sEURch is beschikbaar gekomen (zie info onder Erasmus Universiteit). Naast ons reguliere IL programma zijn er voor sEURch instructiebijeenkomsten gehouden voor staf en studenten.

Onlangs zijn er 4 verschillende soorten E-book readers aangeschaft die ISS staf en studenten voor een week kunnen lenen: Amazon Kindle (2 stuks), Sony Touch (1x), Sony Pocket (1x) en Cool-ER (1x) met de bedoeling ermee vertrouwd te raken.

 

Bibliotheek Nederlandse Defensie Academie (NLDA)

magh.kruize@nlda.nl

Op verzoek van het Opleidingsbestuur MBW ( Militaire Bedrijfswetenschappen) is door Maarten van Veen een beknopt discussiestuk over de inrichting van een leerlijn literatuuronderzoek in het huidige onderwijs geschreven.

Het literatuuronderzoek verdient aandacht in het onderwijs omdat het het fundament legt voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de afstudeerfase blijkt geregeld dat studenten moeite hebben om wetenschappelijke literatuur in hun onderzoek te verwerken. Dit is geen wenselijke situatie daar van studenten van een wetenschappelijke bachelor wordt verwacht dat ze met wetenschappelijk informatie uit hun vakgebied kunnen werken.

In deze notitie is er aandacht voor drie vragen:

  • Wat gebeurt er momenteel aan literatuuronderzoek in MBW?
  • Welke vaardigheden zijn van belang bij literatuuronderzoek?
  • Welke verbeteringen zijn wenselijk?

Op 13 april is dit stuk in het opleidingsbestuur besproken en er is afgesproken om de activiteiten op het gebied van literatuuronderzoek verder aan te zetten onder meer door het IOV-traject (voorbereidingen voor de scriptie) te intensiveren.  Paul van Fenema en Maarten van Veen gaan hiervoor een cursusplan te schrijven. Daarin wordt expliciet de (mogelijke) bijdrage van de bibliotheek (bijv. gastcolleges over beschikbare bronnen en software) bekeken.

 

 

Universiteit van Tilburg

Julie Tims

  • In maart zijn de laatste basisinstructies gegeven: in totaal hebben vanaf september ruim 2300 eerstejaars bachelor en premaster studenten een basisinstructie gevolgd. Op dit moment wordt een begin gemaakt met actualiseren en waar nodig wijzigen van de modules van de basisinstructie en het maken van de Engelstalige versie. Daarnaast wordt een aparte module ontwikkeld waarin ICT-faciliteiten en de belangrijkste bibliotheekservices aan de orde zullen komen. Het is de bedoeling dat alle nieuwe studenten deze module tijdens de introductie van de verschillende faculteiten aan het begin van het nieuwe studiejaar aangeboden krijgen. Daarnaast worden digitale modules ontwikkeld voor masterstudenten economie en wordt in samenwerking met het Talencentrum gewerkt aan een module over referencing en plagiaat.        
  • Naast basisinstructies zijn ook een aantal verdiepingsinstructies gegeven, waaronder een nieuwe workshop voor bachelor thesis studenten. In navolging van de ontwikkeling van de leerlijnen voor informatievaardigheden bij Geesteswetenschappen en Liberal Arts wordt waarschijnlijk bij de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen ook gestart met een leerlijn bij de opleiding International Business Administration.
  • In januari hebben 3 leden van de unit Information Literacy een training ‘Activeren van grote groepen’ gevolgd. De training heeft als doel om m.b.v. verhaal- en theatertechnieken en elementen uit sport en spel meer activerend onderwijs te maken. Hoewel de training in eerste instantie gericht is op grote groepen studenten in hoorcolleges, blijkt het erg inspirerend en bruikbaar te zijn voor het ontwikkelen van workshops informatievaardigheden.
  • Sinds enige tijd is de nieuwe search engine van de UvT Get It beschikbaar. Op dit moment doorzoekt Get It bijna 6 miljoen records afkomstig uit diverse UvT databases, van Elsevier, Tilburg University Repository, RePEc en Economists Online. De komst van de nieuwe search engine levert het nodige werk op bij het aanpassen van instructies en modules. Meer informatie over Get It: http://www.uvt.nl/diensten/lis/searchengine.html .
  • Het Scriprorium http://www.uvt.nl/diensten/dsz/talencentrum/scriptorium/ (een samenwerkingverband tussen het Talencentrum en Library and IT Services) heeft het afgelopen half jaar twee maal met succes een lunchbijeenkomst voor studenten georganiseerd. Het doel van de bijeenkomsten was studenten die op het punt stonden te beginnen aan hun bachelorwerkstuk of masterscriptie meer inzicht te geven in het soort vragen waarmee zij bij het Scriptorium terecht kunnen. Dat er behoefte is aan zo’n laagdrempelige kennismaking bleek al uit het aantal aanmeldingen: binnen twee dagen zat de bijeenkomsten vol.
  • Het einde van de renovatie van de Library komt in zicht. Eind april verhuizen de medewerkers naar het gebouw en begin mei is het gebouw in zijn geheel weer toegankelijk voor studenten. De officiële opening vindt plaats op 6 september.

 

 

Universiteitsbibliotheek Utrecht

Bianca Kramer en nieuw LOOWI-lid Oana Draghici

Project Partner in Science – Kennis op Peil

In het voorjaar van 2010 wordt een groot intern project uitgevoerd met als doel de kennis van alle medewerkers met klantcontact (publieksdienst, informatiespecialisten en vakspecialisten) up-to-date te brengen: welke producten, diensten en faciliteiten bieden we als Universiteitsbibliotheek?

Onderdeel van het project is het maken van een aantal online-tutorials over producten, diensten en faciliteiten, en mogelijk ook over informatievaardigheden. Deze tutorials kunnen vervolgens ingezet worden voor interne en externe kennisoverdracht, o.a. bij instructies.

Een ander onderdeel van het project is het maken van een modulaire film om de verschillende diensten van de UBU te introduceren, o.a. bij eerstejaarsstudenten. Het is de bedoeling dat film en tutorials elkaar aanvullen. Bij het maken van de film maken we gebruik van de ervaringen in 2009 opgedaan bij het maken van twee pilotfilmpjes (bij Diergeneeskunde en Geneeskunde).

 

 

Rijksuniversiteit Groningen

De universiteitsbibliotheek heeft een reorganisatietraject doorgemaakt, voor het informatievaardighedenonderwijs is het nu zo dat in de centrale bibliotheek 2 coördinatoren zijn aangesteld voor 'algemene instructies', namelijk Joke Bos (voorheen vakreferent Rechten bij de UB) en mijzelf, Joost Driesens (informatievaardigheden Bibliotheek Gedrags- en Maatschappijwetenschappen). Onze taak is naast het verzorgen van instructies op de centrale bibliotheek ook het invullen van een centrale instructierol. Dit houdt in dat er nu ruimte is om centraal initiatieven te ontwikkelen om kennis, materiaal en ervaringen te delen in Groningen. Een eerste aanzet hebben we al gegeven door een start-/kennismakingsbijeenkomst te organiseren op 20 april voor alle instructeurs bij de Universiteitsbibliotheek Groningen. Er is ook een online discussielijst gemaakt voor deze groep.

Een 2e punt is het opzetten van instructies voor Refworks, dit is het nieuwe literatuurmanagement programma van de Rug. Instructies voor studenten, wetenschappelijk personeel en bibliotheekmedewerkers zijn in volle gang en worden ook door ons gecoördineerd.

Joke Bos,Joost Driesens

 

Bij de Vakbibliotheek Rechten van de Universiteit van Groningen zijn we momenteel bezig met de overgang van Kluwer Plaza (veelgebruikte juridische portal) naar Kluwer Navigator. Plaza verdwijnt op 19 april uit de lucht. Aangezien Navigator op een aantal wezenlijke punten verschilt van Plaza organiseren we een aantal activiteiten om onze gebruikers te helpen bij het leren omgaan met Navigator. Op 22 april is er een ' webevent' waarbij een Kluwer consultant een live online presentatie geeft. Er wordt een opname van deze presentatie gemaakt die naderhand op onze website geplaatst wordt. Vervolgens geven we in de week van 3 t/m 7 mei dagelijks inloopinstructies.

Janny Jonkers

 

 

Radboud Universiteit Nijmegen

Eind 2009 is de voormalige cataloguszaal van de UB Nijmegen omgevormd tot de zogenaamde Learning Zone. Dat is een ruimte waarin veel PC's staan, banken zijn geplaatst voor laptopgebruik, overleg en studie, drie digiboards ter beschikking staan van de studenten en een touch table gebruikt kan worden. Er zijn ook lockers voor laptops waarin deze ook opgeladen worden. Het is een moderne voorziening die misschien ook nog interessante mogelijkheden voor nieuwe onderwijsvormen biedt.

Onlangs is een instructie gestart voor UB medewerkers die instructies geven, in mogelijkheden om het onderwijs meer interactief vorm te geven. Deze instructie loopt enkele maanden en de UB medewerkers werken erin samen om dit soort mogelijkheden op te nemen in hun onderwijs. 

Harrie Knippenberg

 

NHTV Breda

  • Het College van Bestuur van de NHTV heeft het volgende besluit genomen. Met ingang van 2012 wordt het verplicht om informatievaardigheden in het curriculum op te nemen. Informatievaardigheid wordt na 2012 een structureel onderdeel van de NHTV-strategie. Tevens wordt voorgesteld om een toetsingskader voor informatievaardigheid te ontwerpen.
  • Dit lopend studiejaar is een academische bacheloropleiding van start gegaan in samenwerking met Tilburg. Dit betreft de studie International Leisure Sciences. Met Wageningen wordt het komend studiejaar samengewerkt om een wetenschappelijke bacheloropleiding Tourism vorm te geven. De afloop van de accreditatie bij deze laatste opleiding is binnenkort bekend.
  • Bij alle opleidingen worden reeds jaren mediatheekinstructies gegeven. De medewerkers van de mediatheek die deze instructies geven, hebben het afgelopen jaar een cursus didactische vaardigheden gevolgd.
  • De Mediatheek heeft een leerlijn informatievaardigheden in ontwikkeling op één van de drie NHTV-locaties. Bij de opleidingen Hoger Hotelonderwijs en Facility Management is een pilot gedaan. Gedurende vier jaar worden op gezette tijden specifieke instructies/workshops aan studenten  gegeven. De leerlijn wordt zodanig opgebouwd dat er ieder jaar een verdiepingsniveau wordt aangereikt. De ACRL-normen zijn hierbij maatgevend.

Tjaard ten Hove

 

Hogeschool INHolland

Expertisegroep Informatievaardigheid: Jeannine Schalkwijk, Annette Theuns en Mirjam Uijlenbroek

Gevolgde cursussen: Gebaseerd op de  23 Things van Helene Blowers, de 23 Dingen van Rob Coers en de 7Dingen van de Universiteitsbibliotheek van Leiden, hebben enkele collega’s voor alle bibliotheekmedewerkers een 6 dingencursus opgezet: Webblog, RSS, social bookmarking, Wiki, pod-cast, sociale netwerken. Een mooie kennismaking en wie weet wat het ons op termijn oplevert.

Alle informatiespecialisten hebben in diverse bijeenkomsten een cursus gevolgd om zich meer bewust te worden van hun kernwaarden en vooral om die te “verkopen” aan het onderwijs. Iets wat dit dienstbare volk nog heel moeilijk vind…

Databankenboek: De informatiespecialisten scholen de Front-Office medewerkers in een betere kennis over  de databanken. Omdat het om veel informatie gaat, is er een databankenboek in de maak. Daarin wordt per databank kort vertelt wat die bevat, handige zoektips en enkele voorbeelden van oefenvragen gegeven.

Digitaliseren bibliotheekinstructie: Onze bibliotheekinstructie, training informatievaardigheid en workshop voor docenten vind steeds gretiger aftrek. Omdat het geven van een bibliotheekinstructie aan alle 1e jaars weliswaar heel nodig, maar ook “a hell of a job” is, zijn we bezig om via een film op de website de instructie aan te bieden. Er wordt druk getest en gezocht naar de beste en meest aansprekende manier om dit te presenteren.  Voorbeelden van anderen worden goed bekeken!

Bronnenknop: Veel docenten geven op Blackboard of de Digitale klas aan welke informatie hun studenten kunnen raadplegen ter ondersteuning van de lessen. Via een zogenoemde “bronnenknop” bieden de informatiespecialisten de docenten aan om onder één knop de mogelijkheden te plaatsen voor verwijzingen van specifiek die informatie, die aansluit bij het vak. We zijn er pas mee begonnen en we merken dat sommige docenten heel enthousiast reageren. 

Mirjam Uijlenbroek

 

UB Twente

Onze MEEWIZ-cursussen worden tot nu toe uit een groot aantal losse SCORM-leerobjecten samengesteld. Afhankelijk van de wensen worden de geselecteerde objecten tot een cursus samengevoegd in een omgeving die daarvoor geschikt is, we gebruiken daar tot nu toe de electronische leeromgeving Moodle voor. De Universiteit Twente is kortgeleden overgegaan op Blackboard en onze leerobjecten zijn daarin niet zonder aanpassing te gebruiken. Verder is het wijzigen en het onderhoud van de cursus bestaande uit SCORM-objecten niet gemakkelijk. Daarom hebben we besloten om in principe de MEEWIZ-oefeningen om te zetten zodat ze rechtstreeks in Blackboard gebruikt kunnen worden. We doen de omzetting samen met Saxion Hogescholen, zij gebruiken ook een korte MEEWIZ-cursus en zijn ook overgegaan op Blackboard. Eerst zal deze korte cursus in Blackboard geplaatst worden en als dat goed bevalt, zal ook de rest van MEEWIZ omgewerkt worden. Het is dan onontkoombaar dat er wat functionaliteit verdwijnt uit de oefeningen, dat zullen we voor lief moeten nemen.

Verder zijn we samen met Imke Limpens (VU) en Anneke Dirkx (Un. Leiden) bezig met een aanpassing van de Scoringsrubriek van Jos van Helvoort. Jos presenteerde deze op de vorige LOOWI vergadering.

Voor beoordeling van WO-studenten misten we enkele zaken. (Imke formuleerde het als volgt: )

Er komt in het schema een nieuw item bij dat gaat over de mate waarin een student in staat is zijn eigen zoekstrategie te heroverwegen en stappen laat zien om de kwaliteit van zijn zoekproces te verhogen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van van citatiegegevens of van refine/sorteermogelijkheden van databases. Verder wordt het eerste item "Orientatie op het onderwerp" aangepast door dieper in te gaan op de probleemstelling. Een probleemstelling mag niet te smal/breed zijn, moet concreet zijn, goed gebruik maken van jargon etc. Tenslotte: er moet onderscheid mogelijk zijn tussen beoordeling op bachelor- en masterniveau. We vonden het niet optimaal als bachelorstudenten op bepaalde aspecten niet beoordeeld zouden worden, en dus ligt de praktische oplossing in het 'minder streng' beoordelen van bachelors t.o.v. masterstudenten, maar wel op alle aspecten. Hierover zal een passage toegevoegd worden aan de toelichting op de Scoringsrubriek.

Bert Boxem

 

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

De cursus informatievaardigheden is inmiddels bij een aantal opleidingen gegeven.

Een probleem is nog steeds dat de opleidingen moeten betalen voor de cursus. De cursus wordt aangeboden in het pluspakket van de Studiecentra HAN.

Afgelopen najaar is onze cursus genomineerd voor de HAN Scholarprijs 2009, een verkiezing voor de beste online-onderwijsomgeving. Helaas hebben we niet gewonnen maar de eervolle vermelding heeft binnen de Hogeschool de nodige publiciteit opgeleverd.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe opzet  van de introductiecursus. We willen met behulp van screencasts en korte filmpjes de introductie op dezelfde manier vorm geven als de cursus informatievaardigheden. Nu heeft elk van de 5 locaties nog een eigen opzet voor de introductiecursus. Het is de bedoeling de nieuwe opzet te gebruiken bij de introductie van het schooljaar 2010-2011. De introductiecursus wordt wel aan alle eerstejaars studenten aangeboden.

Jos Fleuren

 

Mediatheek Hogeschool van Amsterdam

Momenteel wordt het beleidsplan Informatievaardigheden 2009-2014 in actie omgezet. Heel beknopt zijn een aantal punten daaruit::

  • een benadering van het informatievaardighedenbeleid waarin we ons richten op gezamenlijke HvA-doelstellingen als studiesucces, ontwikkeling in en met de praktijk en professionaliteit
  • zowel focus op docenten als studenten
  • studenten: minimumdoelstelling is projectgeïntegreerde trainingen als onderdeel van het lesprogramma/curriculum in samenspraak met de opleiding. Daarbij wordt gestreefd naar een werkvorm met het hoogste leerrendement met inachtneming van de mogelijkheden
  • extra doelstelling: een leerlijn als streefnorm, bij voorkeur gekoppeld aan een leerlijn onderzoeksvaardigheden; uiteraard uitsluitend samen met het onderwijs
  • organisatorische consequenties implementatie leerlijn van tevoren doorrekenen met daarvoor ontworpen "doorrekentabel". Oplossingsrichtingen voor organisatorische knelpunten.
  • extra aandacht en uitwerking w.b.t. meten van Informatievaardigheden
  •  (intern) extra aandacht voor bijscholing medewerkers indien nodig, extra aandacht voor kennisdeling

 

Via onze afdeling Onderwijsresearch en Ontwikkeling hebben we een drietal docententrainingen gegeven:

  • docent online (werken met databanken)
  • streaming media (bewerken en gebruiken van videomateriaal voor lessen)
  • web 2.0

De overige trainingen zowel voor studenten als docenten worden zoveel mogelijk geintegreerd in de onderwijsprogramma's en opmaat gegeven

 

Mediatheek Politieacademie

De mediatheek wil in 2010-2011 een aanzet geven tot meer integratie met het politieonderwijs betreffende haar producten en diensten. Hiertoe is een concept kadernotitie in ontwikkeling, waarin de kaders worden aangegeven. Centraal hierin staat: hoe kan de mediatheek bijdragen aan de professionalisering van de docent en wat levert dit de docent en ook de Politieacademie op? De schakel met de student vormt de docent.

De mediatheek neemt een pro-actieve, initiërende rol in het verwerven van informatievaardigheden en wil een nauwe samenwerking bewerkstelligen tussen onderwijs (lees docenten) en mediatheek bij het integreren van informatievaardigheid in het onderwijs. We zijn met (beleids)onderwijskundigen in overleg om een efficiënt plan van aanpak te formuleren; we denken aan: de problematiek per school binnen de Politieacademie op maat in kaart brengen, afhankelijk van de analyse per school. We willen de opleidingsnoodzaak voor de professionalisering betreffende informatievaardigheden aantoonbaar maken.(heeft het onderwijs behoefte aan professionalisering, vinden zij zichzelf al competent genoeg?). Daarna enkele (kleine) pilots en in het PDA+ traject professionalisering oppakken.  Belangrijk bij deze ontwikkeling is commitment te krijgen van de schoolhoofden/lijnmanagement.

Daarnaast blijven alle initiatieven betreffende informatievaardigheden voor studenten/docenten gewoon doorgaan.

 

 

TU Delft Library

In september 2009 heeft TU Delft Library aan drie opleidingen een nieuwe instructie informatievaardigheden voor eerstejaarsstudenten gegeven. De nieuwe instructie is gebaseerd op vier competenties uit de “Information Literacy Competency Standards for Higher Education" van de American Library Association. Deze vier competenties zijn:

  • Informatiebehoefte vaststellen
  • Effectief en efficiënt informatie vinden
  • Kritisch beoordelen van informatie
  • Informatie verwerken en opslaan

De instructie is onderdeel van een vak en is volledig in Blackboard gebouwd. Studenten gaan zelfstandig te werk en lopen de vier competenties aan de hand van oefeningen door. De studenten krijgen ook advies mee voor de samenstelling van de bibliografie. De citaties en de referentielijst worden door de vakdocent beoordeeld.

De instructie refereert steeds naar TUlib (http://www.library.tudelft.nl/tulib/index.htm) als instructiemateriaal. TUlib is een website waar verschillende onderdelen van informatievaardigheden in modules beschreven worden.

Deze eerstejaarsinstructie wordt de komende maanden ook aan de andere opleidingen aangeboden.

Tegelijkertijd wordt het vervolgniveau uitgewerkt zodat deze instructie vanaf september 2010 aan tweedejaarsstudenten gegeven kan worden.

Nicole Will (TU Delft Library)

 

Universiteit van Amsterdam

Noor Breuning

OTOO

De UvA-bibliotheek is in februari gestart met een serie instructies rondom Web 2.0 toepassingen: Online toepassingen voor onderzoek en onderwijs (OTOO). Het doel is om onderzoekers en docenten middelen aan te reiken die hen tijd besparen en die het hen gemakkelijker maken om hun werk te organiseren en met anderen samen te werken. De toepassingen en instructies worden via de website aangeboden. De UBAcoach, de helpdesk van de UvA-bibliotheek, ondersteunt het gebruik van deze toepassingen. De instructies bestaan uit tekst en instructiefilmpjes.

Inmiddels zijn er 3 onderdelen:

Het maken en gebruiken van RSS-feedsNetwerken en kennis uitwisselen via LinkedIn

Google Docs

Tijdens de LOOWI-bijeenkomst op 16 april zal Pascal Braak hier meer over vertellen (de presentatie vind je hier).

Cursus Databases

In april wordt een cursus aangeboden aan baliemedewerkers in het gebruik van database-interfaces. Het doel is dat baliemedewerkers nog betere ondersteuning kunnen geven aan gebruikers.

Cursus Library Skills

In het najaar meldden we al dat we deze cursus zouden herzien. Inmiddels is dat het geval en hebben we de cursus in de nieuwe opzet al een aantal keren gegeven.

Cursus Zoeken op internet

In het najaar meldden we dat we een cursus Zoeken op internet, die in eerste instantie was gericht op bibliotheekmedewerkers, hebben aangepast om ook aan gebruikers te kunnen geven. Er blijkt veel belangstelling voor deze cursus te zijn, en de reacties zijn positief. Men stelt het op prijs om meer mogelijkheden van het internet te leren kennen, zoals het geavanceerd zoeken in zoekmachines, verschillende soorten zoekmachines en directories en het diepe web.

Instructiedemo’s Pubmed

Voor de database Pubmed zijn een aantal instructiefilmpjes gemaakt m.b.v. het programma Captivate. De Medische Bibliotheek en de afdeling Informatiediensten van de UB hebben hierin samengewerkt. De demo’s zijn recent op de UB-site geplaatst.

 

Erasmus Universiteit Rotterdam Universiteitsbibliotheek

(Heather Boet-Foley)

Vernieuwde cursussen

Online cursus Internet Research

In het huidige informatietijdperk is er een dusdanige informatie-overload dat men, met name op het internet, gemakkelijk kan verdrinken in een zee van niet-relevante informatie. In tegenstelling tot de academisch beoordeelde en zorgvuldig geselecteerde bronnen van de UB kan op internet alles beweerd worden, zonder controle op juistheid en betrouwbaarheid. Het is daarom belangrijk te weten hoe men efficiënt moet zoeken, maar ook hoe men de gevonden bronnen moet beoordelen.

Online Scholarly Collaboration (Engelstalig)

Online wetenschappelijke samenwerking in een collaboratory of virtuele onderzoeksomgeving (VRE) is een relatief nieuwe manier van werken in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Daarom zijn er nog steeds een groot aantal vragen over hoe deze vormen van online communicatie en samenwerking invloed hebben op de aard van het onderzoek. De belangrijkste 'obstakels' voor de uitvoering van slimme software voor onderzoek en ondersteuning van het onderwijs lijken niet technologische, maar ook sociaal te worden. De conceptversie van de cursus Online Scholarly Collaboration is nu online. Gedeelten van deze cursus zal verder worden ontwikkeld in de eerste helft van 2010.

Nieuwe zoekmachine, sEURch

Onze nieuwe zoekmachine, sEURch is sinds 1 maart 2010 ter beschikking van de EUR-studenten en –onderzoekers op de website van de UB. Met sEURch doorzoekt u snel een half miljard documenten; namelijk tachtig procent van het gehele informatieaanbod van de UB. Lees meer.

April Maand van het Vinden

April 2010 is door Infovaardig, Instituut voor Media en Informatievaardigheden, uitgeroepen tot de Maand van het Vinden.

De Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam wil een aantal van haar informatiebronnen deze maand extra aandacht geven. We doen dat met Vinden! In de UB: iedere aprildag wordt op die blog een boek, tijdschrift of databank besproken óf u vindt er een zoektip of een cryptische zoekvraag, waarvan het oplossen u door een aantal bronnen van de UB zal leiden.

 

Universiteit Wageningen

(Marianne Renkema, 14-4-2010)

We hebben de scoringsrubriek van Jos van Helvoort verspreid binnen de universiteit, d.w.z. aan de werkgroep Academische vaardigheden binnen het onderwijsinstituut, aan de groep Docentenondersteuning (didactisch) en aan bibliotheekcommissies. In de laatste groep zitten de docenten en begeleiders van studenten die een thesis schrijven. Zij vonden het een nuttig document, maar zagen zichzelf niet zo snel een verslag beoordelen aan de hand van deze scoringsrubriek. Voor het beoordelen van een thesis was net een scoringslijst ontworpen, waarin informatievaardigheden voorkomt, maar als één van de vele onderdelen naast schrijfvaardigheden, laboratoriumvaardigheden, mondelinge vaardigheden, etc. In hun ogen ligt de waarde van de scoringsrubriek in het feit dat er op een rijtje gezet is, waar je allemaal op kunt letten, als je informatievaardigheden beoordeelt, dus als achtergronddocument.

Onze vraag is: wat doen we hier verder mee?

We zijn bezig om een assessment op te stellen, waarmee we kunnen beoordelen of studenten de modules informatievaardigheden zouden moeten volgen.

Het academisch jaar verandert aankomend collegejaar van een 5-periodensysteem naar een 6-periodensysteem en curricula worden aangepast. Hiermee wordt het voor de Wageningse studenten makkelijker gemaakt om minors binnen of buiten Wageningen te volgen, maar ook voor andere studenten om minors in Wageningen te volgen. Voor Informatievaardigheden geeft de onderwijsvernieuwing nieuwe kansen, omdat er weer kritisch naar curricula gekeken is. Wensen qua roostering en inbedding in vakken, die we in het verleden geuit hebben, maar waar niks mee gedaan leek te zijn, lijken nu opeens wel gerealiseerd.

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.